2011-01-30 18:28:18• hírek • Szatmár.ro

A Doni csata hőseire emlékezett az EMNT

A hatvannyolc évvel ezelőtti háborús eseményekre, a 2. magyar hadseregnek a don-kanyari csatában való hősies helytállására emlékezett szombaton, január 29-én az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár Megyei Szervezete a szatmárnémeti, Árpád utca, 18. szám alatti székházban.

A rendezvényen Thoroczkay Sándor történész tartott érdekfeszítő előadást Magyarországnak a Szovjetunióval szembeni háborúba való sodródásáról, illetve konkrétan az 1943. január 12-i doni szovjet offenzíváról. A szónok előadásában azt hangsúlyozta, hogy ideje túllépni azon a marxista történetíráson alapuló mítoszon, amely szerint Magyarország számára elkerülhető lett volna a a Szovjetunió elleni hadlépés, miként azon a mítoszon is, hogy a magyar 2. hadseregnek nem volt keresnivalója ezerötszáz kilométerre a haza határaitól.

- A német katonai követeléseknek csak időlegesen tudott volna a magyar politikai vezetés ellenállni, s legfeljebb nem a Don-kanyarban, hanem Sztálingrádnál vagy Kurszknál "törlesztettük volna a számlát". Thoroczkay Sándor azt is hangsúlyozta, hogy a hamisított történetírás ellenére, a 2. magyar hadsereg katonái a technikai felszereltségük és számbeli kisebbségük ellenére hősiesen helyzet álltak, s az első napokban sikerrel verték vissza a többszörös túlerőben lévő szovjet támadókat. A hadsereg utolsó egységeit csak január 28-án sikerült a bolsevistáknak kiverniük eredeti Don-menti állásaikból.

Az előadást korabeli háborús filmhíradók részletei tették még élvezetesebbé a megjelent mintegy negyven érdeklődő számára. Szintén nagy népszerűség övezte ismert költőnk, Gellért Sándor háborús ihletettségű verseit (A magyarok háborúja versciklusból), amelyet a költő lánya, Gellért Ágnes illetve további három hölgy idézett meg.

A költő emlékének megidézését nem csak Gellért Sándornak a háborúban való részvétele tette indokolttá - mint ismert a Kárpát Csoport és a Gyorshadtest maradványaiból felállított katonai rendfenntartó erők kötelékében szolgált Ukrajnában 1942-43 folyamán - hanem az a tény is, hogy január 26-a a halálának évfordulója. Az évfordulóról szintén kegyelettel emlékeztek meg a jelenlévők az EMNT szombati rendezvényén.


Thoroczkay Sándor történész tartott érdekfeszítő előadást
Thoroczkay Sándor történész tartott érdekfeszítő előadást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: