2014-04-15 11:19:21• hírek • Kocsis Zoltán

A Burgya-sarok tehermentesítésére keres megoldást az önkormányzat – mi lehet az?

A Burgya-sarok és a Hegyi út (Octavian Goga) út tehermentesítésére keres megoldást a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal - jelentette be Dorel Coica. A polgármester egyelőre azonban nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, annyit azonban elárult: a városvezetés nem támogatja a korábbi kisajátítási elképzeléseket.

A szatmári autósok számára mindennapi helyzet, hogy csúcsforgalomban a Decebal-hídon keresztül a Romana-téri körforgalomig vagy akár azon túl is elér azon járművek sora, amelyek a Burgya-saroknál balra, a Hegyi út irányába igyekeznek lefordulni. A problémát súlyosbítja azon autósok magaviselete, akik pofátlan módon igyekeznek a középső sávon előrébb jutni, majd átvágni a bal oldali sávba - mit sem törődve azzal, hogy ott mások immár hosszú percek óta várakoznak és araszolgatnak. Nehéz azonban eldönteni, hogy ez a nagyobb pofátlanság, vagy az, hogy a hatóság évek óta nem tesz ez ellen semmit....

A több száz méteres dugók megszüntetésére az elmúlt években több elképzelés, javaslat és tanulmány született. Kereskényi Gábor akkori alpolgármester 2011 tavaszán arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal műszaki és gazdasági bizottsága körforgalom kialakítása mellett döntött. A jelenlegi parlamenti képviselő akkor felvetette azt az elképzelést is, hogy a Burgya-sarok és a Biki-tér (George Boitor), valamint a Biki-tér és a vasúti felüljáró közötti szakaszon álló ingatlanokat ki kellene sajátítani annak érdekében, hogy kétsávosra tudják szélesíteni az utat. Az említett szakaszon jelenleg kilenc ház áll.

Az Ilyés Gyula vezette önkormányzat ezt követően megbízta a Rono Aqua kft.-ét, végezzen el közlekedési hatástanulmányt, mi lehetne az ideális megoldás e szatmári gordiuszi csomó esetében. A nagyváradi cég 2012 márciusában készült el a tanulmánnyal, amelyet a polgármesteri hivatal közzé is tett. A tanulmány összesen hat lehetséges verziót vett figyelembe. Az első a jelenlegi állapot, a második lámpás útkereszteződés, de a lámpák átállításával. A harmadik verzió egy két sávos körforgalom kialakítása kisajátítás nélkül. A negyedik alternatíva egy három sávos körforgalom megépítése kisajátítás nélkül, az ötödik ugyanez, de kisajátítással. A hatodik számba vett lehetőség egy három sávos körforgalom létrehozása, házak kisajátítása és a teherforgalom kizárása.

A tanulmány szerint a körforgalom megvalósítása legkevesebb 3,7 millió lejbe kerülne, 7400 négyzetméter útszakasz, 1940 négyzetméter zöld övezet és 1300 négyzetméter járda megépítését vonná maga után. Minden tényező elemzése után a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy Szatmárnémeti számára a legideálisabb a hatodik verzió lenne, azaz egy három sávos körforgalom megépítése, a Goga kiszélesítése és a teherforgalom elvezetése. Mivel utóbbira nincs lehetőség, lévén, hogy a város nem rendelkezik elterelő úttal, ahová a kamionokat elvezetné, a jelenlegi állapot fenntartása a leginkább célravezető.

Egy évvel később, 2013 márciusában Coica ismertette a szatmári taxitársaságok azon kérését, hogy a város mindkét híd bal oldali lejáratánál (Burgya- és Crinul-sarok) körforgalommal helyettesítse a jelenlegi forgalmi lámpákat. Tavaly októberben Valeriu Bancea PNL-és városi tanácsos ajánlotta kollégái figyelmébe a lehetőséget: vizsgálják meg a Decebal-híd egyik sávján a váltakozó irányú forgalom kialakítását.

Hétfői sajtótájékoztatóján aztán Coica ismét elővette a témát, mondván: az önkormányzat vizsgálja annak lehetőségét, miként lehetne tehermentesíteni a Burgya-sarkot és felgyorsítani a Hegyi út felé vezető közlekedést. „Egyelőre részleteket nem árulok el, amint közelebb kerülünk a megoldáshoz, akkor értesítjük önöket", zárt rövidre minden ide vonatkozó kérdést a polgármester. Nem tudni, a megoldás kereséséhez köze van-e Jörn Karnapp németországi közlekedési mérnöknek, aki március vége óta tartózkodik Szatmárnémetiben. Coica egyetlen egy dolgot árult el elképzeléseikkel kapcsolatban: nem tartják megvalósíthatónak a szóban forgó telkek kisajátítását.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére: miként lehetne tehermentesíteni a Burgya-sarok közlekedését, gyorsabbá tenni a Hegyi út felé tartó forgalmat?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: