2016-12-08 01:16:19• hírek • Kocsis Zoltán

A BL-ben eldőlt, nem lesz címvédés az EL-ben

Szerdán lezárult a Bajnokok Ligája csoportköre, az utolsó kérdésekre is megkaptuk a válaszokat. A Real Madrid négyéves sorozata megszakadt, Nemanja Nikolics pedig ünnepelhet - pedig nem is léphetett pályára.

Az est rangadója hozta egyben az est legváltozatosabb meccsét, amelyen a Real Madridnak győznie kellett a Borussia Dortmund ellen, hogy megelőzze német riválisát és az első helyről jusson tovább. Mindez legutóbb négy éve nem sikerült, amikor pont a Dortmund előzte meg a királyi gárdát. Az első félidő még viszonylag kevés eseményt hozott, Karim Benzema vezető találatára a németek Andre Schürrle szabadrúgásával válaszoltak, Keylor Navasnak hatalmasat kellett védenie. A szünet után felgyorsultak az események, Benzema újabb ziccerénél Roman Weidenfeller előbb hatalmasat védett, az újra beívelt labdát azonban a francia már a hálóba fejelte. Egy gyors akció végén azonban Pierre-Emerick Aubameyang szépített, majd - miután Benzema labdáját a gólvonalról rúgták ki, Cristiano Ronaldo pedig a kapufát találta el - Aubameyang passzából Marco Reus kiegyenlített. Maradt második a Real.

Az F csoport második meccsének is volt tétje, méghozzá az Európa Liga indulást jelentő harmadik hely, amelynek eléréséhez a Legia Varsónak le kellett győznie hazai pályán a Sporting Lisszabont. A lengyelek a 30. percben Guilhelme révén meg is szerezték a hőn áhított vezetést, a Sporting pedig hiába rohamozta végig a második félidőt, André Felipe még az üres kapuba se tudott betalálni, így a portugálok kiestek. A hazaiaknál Nemanja Nikolics nem kapott lehetőséget - kérdés, tavasszal a Legia játékosa lesz-e vagy elfogadja ajánlatai egyikét.

A H csoportban az volt a kérdés, hogy a Juventust a Lyon vagy a Sevilla követi-e a BL nyolcaddöntőibe. A két csapat ráadásul egymás ellen játszott Lyonban, ahol a hazaiaknak legalább két gólos különbségű győzelemre volt szükségük. Kezdeti bizonytalanságok után az Olympique szinte végigtámadta a mérkőzést. Az első félidőben azonban csak két kapufáig jutott - Corentin Tolisso és Mathieu Valbuena révén -, igaz, Vitolo révén a Sevilla is eltalálta egyszer a kapufát. A szünet után is rohamozott a Lyon, a Sevilla pedig igyekezett tartani a labdát. Gól végül nem esett, így az Európa Ligát legutóbbi három évben megnyerő Sevilla örülhetett, a Lyonnak maradt az EL - amelyben így biztosan elmarad a címvédés.

A csoport másik meccsén gyakorlatilag az volt a kérdés, a Juventus mennyivel küldi haza a Dinamo Zágrábot. A meglehetősen tartalékosan felálló olaszok helyzetek sokaságát hagyták ki, amíg végül az 52. percben Gonzalo Higuain megtörte a jeget. A 73. percben Daniele Rugani is betalált, beállítva a 2-0-ás végeredményt. Ezzel együtt az is eldőlt, hogy a Dinamo, amelyben Alexandru Matel a 85. percben lépett pályára, pont és rúgott gól nélkül zárta a BL-kalandot.

Az E csoportban a Tottenham és a CSZKA Moszkva a harmadik, Európa Liga folytatást jelentő helyezésről hivatott dönteni egymás ellen Londonban. Némi meglepetésre Alen Dzagojev révén az oroszok szereztek vezetést a 33. percben, ám Dele Alli és Harry Kane révén a Spurs még a szünetig fordított. Közös vonás a három gólban, hogy egyaránt lesből születtek... Alli a szünet után egy szabályos gólt is szerzett - pontosabban Igor Akinfejev előbb elvetődve, bravúrral védte az angol fejesét, ám estében a lábáról a halóba került a labda....

A csoport rangadója igazából már csak a presztízsről és a statisztikáról szólt, mert az korábban eldőlt, hogy a Monaco első, a Leverkusen a második helyről megy tovább. A cserékkel felálló németek azonban nagyon komolyan vették a dolgukat, Vladlen Jurcsenko révén pedig az est góljával még a szünet előtt vezetést szereztek. A hazaiak a pihenő után is végig rohamoztak, Julian Brandt pedig megduplázta csapata előnyét. Miközben a Monaco csak egy kapufáig jutott Corentin Jean révén, a Leverkusen beállította a 3-0-ás végeredményt: Robbie Kruse harcolt ki büntetőt, Wendell a felső lécre bombázott, a labda azonban az elvetődő Morgan de Sanctis kapus hátáról a kapuba került.

A G csoportban a Porto azzal a tudattal fogadta a már továbbjutott Leicestert, hogy győzelem esetén követi az angol bajnokot a BL nyolcaddöntőibe. Nos, a portugálok semmit nem bíztak a véletlenre, André Silva a 6. percben szöglet után fejjel, Jesus Corona a 25. percben egy csodás kapáslövéssel, Jaszin Brahimi pedig a 44. percben egy pazar sarkazással talált be. A sárkányok a szünet után sem álltak le, André Silva büntetőből talált be, majd Diogo Jota állította be az 5-0-ás végeredményt. A Leicester csak egy kapufáig jutott Leonardo Ulloa révén.

Ilyen körülmények között a Köbenhavn tét nélküli meccsen lépett pályára Brugges-ben. Ennek ellenére a dánok tették a dolgukat, két jobboldali pontrúgást követően Brandon Mechele öngóljával és Mathias Zanka Jörgensen fejesével már a szünet előtt két gólos előnyt építettek ki, amit meg is tartottak a rendkívül gyámoltalan belgák ellen.

Eldőlt tehát, hogy az Arsenal, a PSG, a Napoli, a Benfica, a Barcelona, a Manchester City, az Atletico Madrid és a Bayern München után a Borussia Dortmund, a Real Madrid, a Juventus, a Sevilla, a Moncao, a Leverkusen, a Leicester és a Porto neve lesz ott a BL nyolcaddöntőjének sorsolásakor, míg az Európa Ligában a Ludogorec Razgrad, a Besiktas, a Mönchengladbach és a Rosztov mellett a Legia Varsó, az Olympique Lyon, a Tottenham és a Köbenhavn folytathatja.

Bajnokok Ligája, utolsó csoportkör:

E csoport:
Tottenham-CSZKA Moszkva 3-1
gólok: Alli 38., Kane 45+1., Akinfejev 78. - öngól, ill. Dzagojev 33.
Leverkusen-Monaco 3-0
gólok: Jurcsenko 30., Brandt 48., De Sanctis 81. - öngól

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Monaco

6

3

2

1

9-7

+2

11

2. Bayer Leverkusen

6

2

4

0

8-4

+4

10

3. Tottenham

6

2

1

3

6-6

0

7

4. CSZKA Moszkva

6

0

3

3

5-11

-6

3

F-CSOPORT
Real Madrid-Borussia Dortmund 2-2 
gólok: Benzema 28., 53., ill. Aubameyang 60., Reus 88.
Legia Warszawa-Sporting CP 1-0 
gól: Guilherme 30.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1.  Dortmund

6

4

2

0

21-9

+12

14

2. Real Madrid

6

3

3

0

16-10

+6

12

3. Legia Warszawa

6

1

1

4

9-24

-15

4

4. Sporting

6

1

0

5

5-8

-3

3

G-CSOPORT
FC Bruges-Köbenhavn 0-2
gólok: Mechele 8. - öngól, M. Jörgensen 15.
Porto-Leicester City 5-0
gólok: André Silva 6., 64. - a másodikat 11-esből, Corona 26., Brahimi 44., Jota 77.

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Leicester City

6

4

1

1

7-6

+1

13

2. Porto

6

3

2

1

9-3

+6

11

3. Köbenhavn

6

2

3

1

7-2

+5

9

4. FC Bruges

6

0

0

6

2-14

-12

0

H-CSOPORT
Lyon-Sevilla 0-0
Juventus-Dinamo Zagreb 2-0
gólok: Higuaín 52., Rugani 73.

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Juventus

6

4

2

0

11-2

+9

14

2. Sevilla

6

3

2

1

7-3

+4

11

3. Lyon

6

2

2

2

5-3

+2

8

4. Dinamo Zagreb

6

0

0

6

0-15

-15

0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: