2014-04-22 18:01:54• hírek • Kocsis Zoltán

575 óra, 2630 km és 6253 személy a pedofília ellni harc szolgálatában

Két hónap alatt összesen három tucat iskolát kerestek fel Szatmár megyében különböző szakemberek, akik a pedofília és a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés ellen hirdettek harcot. Számításaik szerint közel hatszáz órát szenteltek a célnak és kétezernél is több kilométert tettek meg.

A információs és figyelemfelkeltő akciót Edita Enciu és Demeter Andrea hívta életre. Sikerül elérniük, hogy több terület 30 szakembere - rendőrség, helyi rendőrség, önkormányzatok képviselői, pedagógusok - segítségével Szatmár megye több - szám szerint 36 - iskolájában előadást tarthassanak a pedofíliáról, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélésekről.

A szervezők adatai szerint összesen 19 településen - Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád, Avasfelsőfalu, Erdőd, Kálmánd, Csanálos, Vetés, Óvári, Szatmárudvari, Mezőpetri, Piskolt, Szaniszló, Aranyosmeggyes, Apa, kaplony, Mezőfény, Börvely, Újkálmánd - 6253 személynek beszélhettek a pedofília és a nemi erőszak, szexuális visszaélés jeleiről, veszélyeiről és a helyes reakciókról. Az információk összesen 5705 diákhoz, 397 pedagógushoz és 151 szülőhöz jutottak el. Az előadásokat öt településen - Mezőpetri, Kaplony, Mezőfény, Börvely és Újkálmánd - magyar nyelven tartották.

A végső mérleg szerint a két hónapos megyejárás során összesen 575 órát szenteltek a nemes célnak, a résztvevők pedig 2630 kilométert utaztak...

Az elvégzett felmérések szerint a gyerekek 95%-a nem tudott semmit a pedofíliáról. Ugyanennyien gondolják, hogy az elkövetők csakis csúnya és tetovált személyek lehetnek. Ennél is megdöbbentőbb azonban, hogy szintén 95% vélte úgy: amennyiben áldozattá válnának, szégyellnének beszélni róla. A gyerekek 30%-a mondta csak azt, hogy szüleinek biztosan bevallaná, ha bántódása esne, a lányok 5%-a pedig elismerte: kapott már szexuális ajánlatot Facebookon.

Sokatmondóan azonban a gyerekek által feltett leggyakoribb kérdések is: mit tegyenek, ha az elkövető családtag, vagy ha egyedül vannak az utcán támadáskor, esetleg akkor, ha szüleik nem hisznek nekik. Sokukat nyugtalanította az is, mit kell tenniük, ha nincs telefonjuk és nem tudnak segítséget kérni, illetve, hogy miként adjanak leírást az elkövetőről, amennyiben az maszkot visel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: