2015-07-31 19:34:05• hírek • Szatmar.ro

49. Nyírbátori Zenei Napok - augusztus 1-19.

Szombaton kezdődik és két és fél hétig tart a zenemaraton Nyírbátorban - szatmári résztvevővel! Íme a színvonalasnál színvonalasabb fellépők listája, a koncertek programja!

VII. Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ lépcsőpiramisa
A koncert ingyenes.

Az idén 35 éves Nyírbátori Koncertfúvószenekar - A Nyírbátori Koncertfúvószenekar 1980-ban alakult. A zenekar tagságát a nyírbátori és környező települések zeneoktatási intézményeinek növendékei, valamint az évről-évre visszajáró idősebb fúvósok alkotják. Az elmúlt 35 évben Európa csaknem valamennyi országában felléptek már, sikerrel képviselve a magyar fúvószenekari kultúrát. Műsoraikat indulókból, operettekből, könnyű-, szórakoztató-, film- ás popzenékből állítják össze. Két CD-lemezük készült, amelyek nagyon sikeresek. Nyírbátor zenei életének rendszeres résztvevői. A zenekar karnagya: Fazekas Mihály.

Bátor Mazsorett Egyesület - A Bátor Mazsorett Együttes 1996 óta színesíti Nyírbátor város kulturális életét. Akkor mindössze 20 fővel alakult meg a művészeti csoport Némethné Sztán Ilona és Márton József pedagógusok vezetésével. Ők 17 éven át irányították az együttest, 2014-ben átadták a stafétát, s a csapat Balla Erika és Kovácsné Molnár Nóra vezetésével tevékenykedik tovább. 3 korcsoportban folyik a mazsorettképzés, mintegy 60 fővel. Az alsó tagozatos korcsoport a Bátorkák, az általános iskola felső tagozatosai - ők a Bátor reménységei csoport - és a legnagyobbak Bátor Gyöngyszemei, akik középiskolások illetve főiskolások vagy egyetemisták. A Bátor Mazsorett Együttes repertoárja igen gazdag: menettáncok, látványos színpadi táncok, show táncok és egészen modern táncok is megtalálhatók a programjukban. Eszközként használják a bemutatókon többek között a botot, a zászlókat, pomponokat és szalagokat egyaránt. A megalakulásuk óta számos magyarországi és külföldi fesztiválon és versenyen képviselték Nyírbátor városát. Jártak már Törökországban, Lengyelországban több alkalommal. De szerepeltek már Hollandiában, Franciaországban, Szlovákiában, Horvátországban és rendszeresen fellépnek Romániában is Nagykárolyban és Szilágysomlyón.

Miskolc Big Band - A Miskolc Big Band-et 2015 év elején Sándor Ferenc karnagy hozta létre, azzal a céllal, hogy a jazz nagyzenekari együttes lényeges jegyeit, lazaságát megtartva, olyan kidolgozott produkciókat alkosson, mint a komolyzenei együttesek. Ilyen szempontból Miskolc nagyon jó adottságokkal rendelkezik: zenéből középiskolai, főiskolai és egyetemi képzést is találunk. Diákjaik, tanáraik és végzettjeik között rendkívüli zenészek gyűltek össze a Miskolc Big Band név alatt. Együttesük műsorát saját szerzemények, egyéni komolyzenei átdolgozások, filmzenék, világhírű jazz-darabok alkotják. Hangzásuk egyéni, máshol nem hallható, mert minden zeneszámuk hangszerelését karnagyuk direkt és kizárólag ennek az együttesnek készítette.

Miskolc Dixieland Jazz Band - A Miskolc Dixieland Band 1990-ben alakult. Európai nagy fesztiválok, önálló koncertturnék jellemzik a zenekar 25 évét. A műfaj sokszínű együttese a XX. század jazz stílusait is megjelenteti a játszott kompozíciókban. Két alkalommal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Príma díj jelöltek, 2006-ban közönségdíjasok lettek, 2005-ben megkapták a Miskolci Gyémántok és Múzsa Díjat is!

Debrecen Big Band
A Debrecen Big Band tagjai közel tíz éve művelik a jazz zene nagyzenekari, big band formációját. Céljuknak tűzték ki a big band zene minél szélesebb körben való megismertetését, a fiataltól az idősebb korosztályig. Teszik ezt fiatal zenészek folyamatos bevonásával. Számos hazai és külföldi fesztiválon vettek részt zenekarukkal. Többek között franciaországi, törökországi, olaszországi, ukrajnai és romániai meghívásoknak tett eleget az együttes. Több show műsort adtak belföldön és külföldön egyaránt, táncosokkal színesítve műsorukat. Részt vettek Magyarország jelentős jazz fesztiváljain, ezek közül is kiemelkedik a Budapesti Big Band Fesztivál és Találkozón, a Bánki Louis Armstrong Jazz Fesztiválon, a Hajdúszoboszlói Dixieland Fesztiválon, és hazai pályán, a Debreceni Jazznapokon és Campus Fesztiválon való fellépésük. Koncertjeiken felléptek a magyar jazz zene prominens egyéniségei. Vendégművészeik voltak Micheller Myrtill, Szolnoki Péter, Zsemlye Veronika, Pákai Petra jazzénekes, Tulkán Péter trombita, Kuzbelt Péter, Zsemlye Sándor, Kollmann Gábor szaxofon, Pataj György zongora, Pintér Tibor gitár. Az elmúlt év tavaszán a Debrecen Big Band rendezte a Magyar Jazz Ünnepét, a Debreceni Kölcsey Művelődési Központban. amelyen fellépett velük Pákai Petra, Zsemlye Sándor, Tommy Víg vibrafonon és Gyárfás István gitáron. Tavaly nyár elején Olaszországban vettek részt nemzetközi fesztiválon, ahol táncosokkal és Pákai Petra énekesnővel léptek fel. Sikeres szereplésüknek bizonyítéka, hogy a következő évben is meghívást kaptak erre a fesztiválra. Ez év márciusában, Spanyolországban, Castellon de la Plana-ban vendégszerepeltek, nemzetközi fesztiválon. Júniusban, a csehországi Decin-ben képviselik Magyarországot, a Nemzetközi Big Band Fesztiválon. A zenekar repertoárja átöleli a big band zene széles skáláját, a swing-es, a boogie, a pop- és filmzenei feldolgozásokon át, a latin ritmusokig. A töretlen szakmai fejlődésüket mi sem bizonyítja jobban, hogy 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben, a Budapesti Nemzetközi Big Band Találkozón és Fesztiválon „A" kategóriában Arany Diplomát érdemelt ki a Debrecen Big Band. Koncertjeiken arra törekszenek, hogy a közönségüknek minél nagyobb örömet szerezzenek határainkon belül és kívül is.

BrassDance (Pécs) - A BrassShow látványos jelenetei alatt végig szól a muzsika, ettől válik az egész előadás rendkívül újszerűvé, eredetivé. Ez valami vicc? Nem! Ez zene és vicc egyben! BrassDance! Réz és tánc. Öt rézfúvós és egy dobos izgalmas találkozása, ami nélkülözi a zenei műfajok és stílusok megkötöttségét. Hamarosan megismerhetik a zenekart! A BrassDance (korábban Daniel Speer Brass) egy olyan rézfúvós kvintett újjászületése, amelynek tagjai már a nyolcvanas évek végén együtt játszottak: Mindnyájan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végeztek. A klasszikus repertoárt komolytalan komolyzene és könnyűzene váltotta fel. Ma többnyire pop muzsikát, filmzenéket, jazz-rockot adnak elő fiataloknak az egészen kicsiktől az egyetemistákig. Operált operákat, örökzöldeket vagy jazz-showt játszanak az idősebbek kedvéért. Egyedi színfoltja a brass-show kulturális, sőt gasztronómiai fesztiváloknak csakúgy, mint az üzleti vagy a tudományos szféra rendezvényeinek, kongresszusok záró estjének vagy báloknak. Beskatulyázni a BrassDance -t? Nehéz lenne! Nem játszanak ugyanis két "egyforma" számot. A meglehetősen ritka hangszer-összeállítás az egyedi hangszerelés különleges hangzást eredményez.

2015. augusztus 2. (vasárnap) 19 óra
Strauss-est az Egri Szimfonikus Zenekarral
Közreműködik a Valcer Táncstúdió

Helyszín: A Nyírbátori Kulturális Központ színházterme és aulája

Jegyár: 2000 Ft, 1800 Ft (Nyírbátor Városkártya kedvezménnyel)

Egri Szimfonikus Zenekar: Az Egri Szimfonikus Zenekar, több mint fél évszázados múltjával, Eger és Heves megye kulturális életének egyik legmeghatározóbb szereplője. Az egri Gárdonyi Géza Gimnázium ifjúsági zenekarából kinövő nagyegyüttesnek ma a Bartakovics Béla Közösségi Ház ad otthont. Az egyesületi formában, több mint 50 taggal működő zenekart főként zenetanárok, főiskolai hallgatók és a régió muzsikusai alkotják. Repertoárja felöleli a zenekari irodalom barokktól napjainkig terjedő széles skáláját, de szívesen kalandozik az opera, operett és musical világába is. Az Egri Gárdonyi Géza Színház zenés produkcióiban is tevékeny részt vállal. Bérletsorozatai, ifjúsági ismeretterjesztő koncertjei a közönség széles rétegeit szólítják meg sikerrel. A város fontos eseményeihez és ünnepeihez kapcsolódó hangversenyek épp oly népszerűek, mint a hagyományos nyári szabadtéri koncertek, amelyek a város idegenforgalmi életét gazdagítják.  Az együttes gyümölcsöző kapcsolatokat ápol a Kepes Központtal és az Eszterházy Károly Főiskolával is, amelynek eredménye a már több éve megrendezésre kerülő Egri Kamaraopera Fesztivál is.

A legnevesebb hazai művészekkel, kórusokkal és számos külföldi vendéggel fellépő együttes szakmai elismertségét több zenei díj is fémjelzi. A zenekar alapító karmestere Farkas István volt, aki közel 30 éven át vezette a társulatot. 1989-ben Gémesi Géza vette át a karmesteri pálcát, aki a repertoárt oratóriumokkal, nagyromantikus és kortárs művekkel bővítette. A zenekar jelenlegi vezetőkarmestere Szabó Sipos Máté, 1996-tól irányítja a művészeti munkát. Tevékenységével új perspektívák nyíltak a zenekar szakmai fejlődésében. Számos különleges zenés színházi és operaprodukció létrejötte fűződik a nevéhez. A magas szintű munkán kívül fontos hangsúlyt helyez a közönséggel és a fiatalokkal való közvetlen kapcsolatra is. A Kis Dobó téri nyári szabadtéri Strauss-est Eger és az Egri Szimfonikus Zenekar egyik legnépszerűbb rendezvénye. A koncerten a Strauss család keringőin és polkáin kívül népszerű operett, musical, filmzene részletek is elhangzanak.

Valcer Táncstúdió (Debrecen): A Valcer Táncstúdió több mint 20 éve áll a táncot kedvelők szolgálatára Debrecenben és vonzáskörzetében. A stúdióban klasszikus tánciskolai táncok gyakorlásán túl a legtehetségesebb táncosoknak lehetőségük nyílik a standard és latin-amerikai versenytánctechnikák elsajátítására, és a versenyzésre. A Debrecen város Csokonai-díjával és a Megyei Közgyűlés Kölcsey-Díjával kitüntetett Valcer Táncstúdió táncosai többször szerepeltek már a Nyírbátori Fúvószenekarral. Művészeti vezető: Bíró Csaba.

2015. augusztus 8. (szombat) 19 óra

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band koncertje
Helyszín: A Nyírbátori Kulturális Központ színházterme
Jegyár: 2000 Ft, 1800 Ft (Nyírbátor Városkártya kedvezménnyel)

2015-ben a fennállásának 30-ik évfordulóját ünneplő Hot Jazz Band ugyanez év márciusában vehette át a Kossuth-díjat. A zenekar egyedülálló
eredményeket, páratlan karriert tudhat magáénak. A hat zenész mégis a legbüszkébb arra lehet, hogy eredeti célkitűzésük, hogy újra életre keltsék, megismertessék és megszerettessék a jazzkorszak hangzásvilágát, elérte célját.

A megalakuláskor még főként dixielandet játszó zenészek hamar rájöttek, hogy ez a műfaj sokkal gazdagabb, mint az elsőre megismert, elpufogtatott dixieland repertoár. Az 1920-as, '30-as, '40-es évek muzsikája talán a legszínesebb könnyűzenei műfaj. A méltán népszerű charleston, shimmy, fox trott táncok, a '20-as évek gramofonos hangzása, a '30-as évek fox, szving táncok lüktető, szvinges zenéje és a '40-es évek szving és amerikai dixieland revival stílusai keltek életre általuk. Amint első lemezük kritikájában 1996-ban a MaJazz folyóiratban Fridrich Károly, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazztanszékének jazztörténet professzora írta: „Ez a zenekar a hazai be-bop előtti stílust játszó együttesek közül az egyetlen, amely kétség kívül jazzt játszik."

A kezdetektől céljuk volt az ugyanebből a korból származó magyar szerzemények repertoárra tűzése. Ez a törekvésük hozta meg igazán az áttörést számukra Magyarországon. Ebben a témában egyedüliként négy koncertnyi anyagot dolgoztak fel, s nevük egybeforrt a Kabos-, Jávor-, Karády-, Tolnay-filmek zenéivel. Egyedi hangszereléseik és játékmodoruk, amivel a filmzenéket a jazz-re jellemző rögtönzéssel is vegyítették, utánozhatatlan hangzást kölcsönöznek műsoraiknak. A zenekar vezetője, trombitás, bendzsós énekese, Bényei Tamás a kort idéző énekmodorával nemcsak a közönség soraiban népszerű, 2002-ben ezért részesítették eMeRTon díjban. Azóta számos tradicionális jazz együttes követte példájukat, és a kortárs könnyűzene jeles sztárjai is már a Hot Jazz Band által újraélesztett dalokat énekelik, ám velük ellentétben az együttes sajátja még mindig az, hogy igazi időutazásra viszik hallgatóságukat a teljesen korhű hangzás és megjelenés által.

A hazai elismerések sem várattak magukra, a Magyar Rádió könnyűzenei díját, az eMeRTon-díjat, két ízben nyerték el, miközben a Líra, a Louis Armstrong és az Ezüst Életfa díjat is megkapták. Négy nemzetközi díjat nyertek Franciaországban, köztük Európa, egyben a világ legnagyobb létszámú tradicionális versenyén lettek elsők 1995-ben. Az, hogy négy év alatt zsinórban négy nemzetközi versenyen diadalmaskodtak, ezzel világviszonylatban is egyedülállóak lettek, s hasonló teljesítménnyel egyetlen hazai nagy elődjük vagy kortársuk sem dicsekedhet. 2015-ben Magyarország köztársasági elnöke - a kormány előterjesztésére  - a Hot Jazz Band-nek páratlanul sikeres, külföldön is nagyra értékelt, a tradicionális dzsessz autentikus megszólaltatására épülő előadóművészi tevékenységük, valamint a magyar könnyűzenei örökség ápolását szolgáló, értékőrző művészi munkájuk elismeréseként a legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat adományozta.

A magyar zenekarok közül egyedüliként kapott a Hot Jazz Band hatszor meghívást az Amerikai Egyesült Államokba, a rangos Sacramento Jazz Jubelee-ra, ahol kétszer választották a fesztivál legnépszerűbb zenekarának, és egyik koncertjüket a kaliforniai állami rádió élőben közvetítette. Olyan fesztiválokon is szerepeltek többek között Marciacban, Helsinkiben, Samois-ban, Isztambulban, ahol még hazai formáció sosem járt. Számtalan magyar és nemzetközi híresség fordult meg műsoraikban itthon és külföldön egyaránt.

A Hot Jazz Band a hazai tradicionális együttesek közül egyedüliként élvezheti a honi komolyzenei élet világszínvonalú képviselőinek meghívását. Több közös koncertet adtak a Budapesti Vonósokkal, a Miskolci Szimfonikusokkal, a Győri Filharmonikusokkal, a Tatabányai Kamara Filharmonikusokkal, a Gödöllői Szimfonikusokkal, s ezen kívül a erdélyi Csiki Kamarazenekarral is. Műsoraikat színesíti bendzsózenekaruk és mosódeszka show is. Koncertjeiket a könnyed, vidám hangulat, a vicces konferanszok és a közönséggel közös éneklések jellemzik.

Havi 14-18 fellépésével a Hot Jazz Band napjainkban is a legfoglalkoztatottabb együttesek közé tartozik. A 2015-ös év is aktívan telik a zenekar életében, a 13 megjelent CD-jük mellé új lemezt készítenek, és az ország minél több pontjára szeretnék elvinni jubileumi műsorukat, és ez alaklomból frissítették fel a kapcsolatot a zenekar egykori állandó vendégével, Szekeres Adrien énekesnővel is.

A Hot Jazz Band díjai:
1994 Le Havre, Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny, I. díj,
1994 Salgótarján Országos Dixieland Verseny, I. díj
1995 Saint Raphael, New Orleans Nemzetközi Jazz Verseny, 54 zenekar, I. díj,
1995 Salgótarján Országos Dixieland Verseny, I. díj
1996 eMeRTon-díj (az év jazz-zenekara)
1997 Megéve Nemzetközi Jazz Verseny, I. díj
1997 Saint Address, Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny, II. díj
1998 Saint Address, Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny, I. díj
1998 Saint Address, Louis Armstrong Nemzetközi Jazz Verseny, a legjobb szólista díja, Bényei Tamás
1999 Líra díj, A Magyar Előadó-művészetért Alapítvány díj
2002 eMeRTon-díj, az év énekese Bényei Tamás
2006 Louis Armstrong emlékdíj a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány díja
2015 Ezüst Életfa díj, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének díja
2015 Kossuth-díj

A zenekar tagjai
Bényei Tamás - trombita, bendzsó, ének, hangszerelés, zenekarvezető
Bera Zsolt - harsona
Fodor László - klarinét, szaxofon
Szabó Lóránt - gitár, bendzsó
Juhász Zoltán - bőgő
Galbács István - dob

2015. augusztus 9. (vasárnap) 19 óra

A Szatmárnémeti Filharmonikusok Camerata Consonantia hangversenye
Ruha István hegedűművész emlékére

Helyszín: Római Katolikus Minorita templom és rendház belső udvara (Nyírbátor)
Jegyár:1500 Ft, 1350 Ft (Nyírbátor Városkártya kedvezménnyel)

Dr. Fátyol Rudolf hegedűművész 1957 május 2-án született Nagykárolyban. Felsőfokú, egyetemi diplomáját a nagyhírű, kolozsvári „Dima" Akadémián szerezte 1984. július 20-án. Mestere Ruha István világhírű hegedűművész volt. 1985-ben a Szatmárnémeti Filharmónia állami szólistájának nevezték ki, versenyvizsgával. 1990-től az intézmény igazgatója, majd 2000. január 1-jétől a Filharmónia Főigazgatója lett. 1985-ben U.S.I.U. (United States International University of San Diego) díjat nyert. 1987-ben az Olaszországban megrendezett „Abbado" Nemzetközi Hegedűversenyen második díjat nyert (első díjat nem adtak ki). 2000-ben a Szent-Györgyi Albert Társaság a Magyar kultúráért kifejtett tevékenységének elismeréseként Szent-Györgyi Albert-díjjal tünteti ki. 2003-ban doktori tanulmányai befejezéseként „Doctor in Arts" - Magyarországon DLA - címet nyerte el. 2003-ban Szatmárnémeti díszpolgára lett. 2006-ban a romániai Zenekritikusok Szövetsége az Év Művésze díjban részesíti. 2007-ben Bartók Béla Emlékdíjban részesül. 2007-ben  „Szent Györgyi Albert" díjat, 2008-ban „Identitas díjat" nyer. 2011-ben Nagykároly díszpolgára lett.

Előadóművészi pályafutása során koncertezett Európa számos országában: Németország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Nagy-Britannia, Magyarország, Bulgária, Ukrajna, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Franciaország, Görögország, Izrael és Taiwan. Aktív előadóművészként ma is rendszeresen hangversenyez.

Fontosabb koncerttermek, ahol 2000-2008 között fellépett: Düsseldorf (Németország) - Tonhalle, Schloss Benrath, Párizs (Franciaország) - La Madellaine, Leon (Spanyolország) - Auditorium, Taichiung (Taiwan) - Nemzeti Taiwan szimfonikusok, Bukarest (Románia) - Ateneum és Rádió szimfonikús zenekar, Aalborg (Dánia) - Concert Hall, Innsbruck (Ausztria) - Concert Hall.

Több országban tartott mesterkurzusokat:
Cataniai egyetem 1997 - 1998, 2000-2001;
Taichiung (Taiwan) művészeti egyetem 2002;
Sinaia (Románia) nyári akadémia 2003-2004.

Repertoárján Vivaldi, Bach, Nardini, Mozart, Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Dvorak, Prokofiev, Sibelius, Haciaturian, Bartók versenyművei és kamaraművei szerepelnek.

E tevékenysége folyamán lemezfelvételeken (saját, szóló és zenekarral közös) szerepel, de készült TV felvétele is. E felvételeket a romániai Electrecord, az angliai Olympia és az olasz Fonit - Cetra lemezcégek készítették és adták ki.

Párhuzamosan felsőfokú oktatást is vállalt és vállal. Egykori tanulmányai színhelyén, Kolozsváron, a Dima Akadémián hegedűt tanított 1998 és 2006 között. Itt docensi kinevezést kapott. 1993 és 1996 között Debrecenben, a Debreceni Konzervatóriumban is tanított hegedű főtárgyat és vonós kamarazenét főiskolai adjunktusként.

Közéleti tevékenysége elsősorban a zenei képzés támogatására terjed ki: rendszeresen szervez fiatal hegedűsök számára versenyt tanára, Ruha István emlékére. A DE Zeneművészeti Kar tiszteletbeli menedzsereként segíti az intézmény külföldi hallgatók oktatásával kapcsolatos tevékenységét. Koncertszervezésben számos alkalommal nyújtott fellépési lehetőséget a Debreceni Konzervatórium hallgatóinak, tanárainak, segítette a hallgatók szakmai gyakorlatát.

Az ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának rendszeres résztvevője, ahol mind mesterkurzus, mind koncertszereplés formájában járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

Műsor:
- A. Vivaldi : a-moll Concerto op. 3 nr. 6
- A. Vivaldi : D-dur Concerto op. 3 nr. 9
- A. Vivaldi : E-Dur Concerto op. 3 nr. 12
- A. Vivaldi : a-moll Concerto op. 7 nr. 4
- F.M. Veracini : B-dur Concerto
- G. Sammartini : C-Dur Concerto

2015. augusztus 14. (péntek) 21 óra

Éjszakai fürdőzés a Bátori Muzsikusokkal
Helyszín: Sárkány Wellness & Gyógyfürdő
Jegyár: 1200 Ft, amely a helyszínen vásárolható meg.

A Bátori Muzsikusok tagjait a közös muzsikálás öröme hozta létre, akik felsőfokú végzettséggel rendelkező zeneiskolai tanárok.

Az együttes tagjai:
Dobránszky Sándor - hegedű
Pozor István - zongora

Tagjainak nem titkolt céljuk, hogy a komoly kulturális hagyományokkal rendelkező Nyírbátor város zenei életében szervesen részt vegyenek, ezzel példát mutassanak a növendékeiknek és a város lakóinak egyaránt, valamint a zeneoktatást, a hivatásukat népszerűsítsék. Repertoárjukban inkább a komolyzene szerepel, főleg barokk és klasszikus szerzők műveit dolgozták át erre a nem mindennapi felállásra, ügyelve a korhű zenei megvalósításra. Nem áll távol tőlük a könnyűzene sem, gyakran kalandoznak a szving és a jazz világában is.

2015. augusztus 15. (szombat) 19 óra

A magyar kultúra utazó nagykövetei zenében és táncban.
Az Experidance Production táncosai és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái közösen bemutatják a: „FERGETEGES - A KIRÁLYNÉ, A GRÓF ÉS A CIGÁNYLÁNY" című zenés táncelőadást.

Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ színházterme
Jegyár:
1., 2., 3. 10. sor: 2500 Ft
1., 2., 3. 10. sor: 2250 Ft (Nyírbátor Városkártya kedvezménnyel)
4-9., 11-17. sor: 3000 Ft
4-9., 11-17. sor: 2700 Ft (Nyírbátor Városkártya kedvezménnyel)

Szerelmi háromszögben egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, az ExperiDance és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak tolmácsolásában. A magyar kultúra nagykövetei zenében és táncban egy színpadon.

A Sissiként ismert Erzsébet királyné, I. Ferenc József császár felesége 1854-ben, 16 éves korában vált az Osztrák Birodalom első asszonyává. A gyönyörű, érzékeny és vadóc nő egész életében a szerepével járó fullasztó kötöttségek elől menekült. A boldogságot és a szerelmet Magyarországon találta meg, ahol a nemesi udvar rajongott érte, különösen az ország legszebb férfijának tartott Gróf Andrássy Gyula. Vonzalmuk azonban soha nem teljesülhetett be...

A legendás szerelem ihlette az ExperiDance Production táncosainak és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közös produkcióját. A táncdráma hősei egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a soha be nem teljesülő szenvedély hol felfokozott, hol gyötrelmes pillanatait.

A szerelmes találkozások és elválások egy pompázatos bálon történnek, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái húzzák a talpalávalót. A zenekar, mely 2014 márciusától hivatalosan is hungarikum, vagyis magyar nemzeti csúcsteljesítmény, a táncosok mellett garancia a fergeteges színházi élményre.

Szereposztás:
A Királyné - Lázár Anna Dóra
A Gróf - Patonai Norbert
A Cigánylány - Morvai Veronika
Az ifjú herceg - Benkő Dávid
Komornyik - Görög Zoltá
Spanyol nagykövet - Újszászi András
Orosz nagykövet - Reszneki Domán
Bajor nagykövet - Kökény Róbert
Öreg grófnő - Holman Enikő
Cigány vajda / Gólyalábas - Patonai Zsolt
Gólyalábas - Stana Alexandra
Marionett bábok - Bánházy Eszter, Rimár Izabella, Péli Róbert, Szabó Dániel
Cigány jósnő - Bistei Judit
Hölgyek és Urak - Boros Bettina, Joó Viktória, Molnár Edina, Szerencse Károly, Filep Viktor

Továbbá közreműködnek a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái.

A művet Vona Tibor ötlete alapján írta: Meskó Zsolt

Zene: válogatás a 100 Tagú Cigányzenekar repertoárjából
Fodrász, smink - Petrik Gitta, Lili
Jelmeztervező - Debreczeni Ildikó
Fényterv, látvány - Szimeiszter Balázs
Díszlettervező, társrendező - Meskó Zsolt
Producer - Vona Tibor
Rendező, koreográfus - Román Sándor

2015. augusztus 16. (vasárnap) 19 óra

Nem bánok semmit sem! - vacsorával egybekötött Edith Piaf-est
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ színházterme
Vacsorajegy: 4000 Ft
Belépőjegy (vacsora nélkül): 1500 Ft
Belépőjegy (vacsora nélkül): 1350 Ft (Nyírbátor Városkártya kedvezménnyel)

Edith Piaf nevéhez kapcsolódó örökzöld slágerek, sanzonok megszólaltatása élőzenekari megszólaltatásban, szólóénekes közreműködésével. A felhangzó összekötő szövegek és dalok nemcsak felidézik a francia sanzonok hangulatát, a sanzon műfajának jellegzetes zenei fordulatait, hanem megismertetik velünk Piaf drámai alakját, dalainak súlyos, érzelmes mondanivalóját. A dalok többnyire magyar fordításban hangzanak fel, hiszen így igazán közérthetők.

„Egy a fontos, hogy te szeress"

Az örökérvényű slágerek hangulatát Horváth Margit és Kazár Ticiána közreműködésével idézi fel a Tamás-Combo.

Edith Piaf (eredeti nevén Édith Giovanna Gassion ) 1915-1963 ig élt.  Nevének jelentése: veréb, ami testalkatából ered, ugyanis rendkívül alacsony, és nagyon törékeny alkatú volt. A francia zene egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb alakja. Élete mozgalmas, és drámai fordulatokkal teli. Hányatott gyermekkorára két dolog a legmeghatározóbb. Az egyik, hogy édesanyja lemond róla, artista édesapja neveli egy ideig, aztán apai nagymamájához kerül, aki egy bordélyház madámja, tehát kiegyensúlyozatlan, biztonságtalan ez a meghatározó életszakasz. A másik, hogy évekre megvakul egy szaruhártya betegség miatt. Ezt a hányatott gyermekkort egy botrányokkal teli felnőttkor követi, ami nemcsak sok beteljesült és beteljesületlen szerelmet, hanem világhírt is hoz, ami főleg Párizsban ver gyökeret, de egy kis időre New York is otthont ad ennek. Rákot diagnosztizálnak nála 1950-ben, így a következő évtizedet állandó gondozás, felügyelet mellett tölti haláláig. Egyénisége mégis népszerű, mert a szerelem és küzdelem az élettel „életszagúsága" emberi sorsokra talál, dalai, szövegei, szerény megjelenése nagyon sok rajongót teremt. Slágerei méltán válnak népszerűvé, nemzeti kinccsé, műfajteremtővé, és hallhatatlanná.

Menü:

Előétel:Sanzon sajtválogatás, friss zöldségekkel
Főétel:úrak: szűzérem aszalt paradicsommal töltve,köntösben
hölgyek: csirkemell  aszalt paradicsommal töltve  köntösben
Királyi  köritéssel
Desszert: Rózsák  szerelmes varázsa

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: