2012-02-07 10:11:48• hírek • MTI/AFP

360 áldozata van az Európát sújtó hideghullámnak

Az Európát tíz napja elért hideghullám továbbra is szedi áldozatait, és a közúti balesetek miatti haláleseteket nem számítva eddig már 360 ember életét követelte.

A rendkívül hideg időjárástól a legjobban Európa középső és keleti fele szenved. Lengyelországban csak az elmúlt 24 órában kilencen vesztették életüket kihűlés következtében, és január 27. óta már összesen 62-en fagytak meg. Az áldozatok többsége hajléktalan. Ezenkívül folyamatosan nő a szén-monoxid-mérgezések száma is: a rossz vagy elavult fűtés- és szellőzőrendszerek miatt eddig 48-an haltak meg Lengyelországban. Az ország északkeleti részén éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban pedig reggel is mínusz 19 fokot mértek. Ukrajnában a szibériai hideg beállta óta már 135-en fagytak halálra - tájékoztatott a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Vasárnap óta négy újabb fagyhalált regisztráltak az országban. "Ezeknek a halálozásoknak a legfőbb oka az ittas állapot" - mutatott rá Grigorij Marcsenko, a tárca mentési osztályának vezetője.

Litvániában a hétvégén 12-en vesztették életüket kihűlés következtében, így 23-ra nőtt a fagyhalottak száma a helyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Csehországban 18-an haltak meg a zord időjárás miatt. A cseh meteorológiai intézet hétfőn azt közölte, hogy az idei tél leghidegebb éjszakáját tudja maga mögött az ország, mivel az összesen 178 mérési pont közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget. A legnagyobb hideg a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava-hegységben volt. Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. Petr Dvorák, a meteorológiai intézet szóvivője szerint mínusz harminc Celsius-fok alatti hőmérsékletet hétfő reggel további 6-8 helyen mértek. A "legmelegebb" időjárás a cseh-lengyel határ észak morvaországi szakaszán fekvő Beszkidekben volt. A hegységben lévő mérőállomás csak mínusz 13,4 Celsius-fokot regisztrált. Prágában hétfőn kora reggel mínusz 19-20 fokot mértek. A cseh meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, s nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet.

Bulgáriában nyolcan haltak meg hétfőn a török határ közelében, miután a heves esőzés és a hónyomás hatására átszakadt egy kisebb víztározó gátja, s elöntötte Biszert, tönkretéve a település házainak 90 százalékát. A dél-bulgáriai falu mintegy 800 lakosát felszólították, hogy másszanak fel elöntött házaik tetejére, és ott várják be, míg csónakokkal kimentik őket - mondta el a hivatalában rekedt Zlatka Valkova polgármester a bolgár közszolgálati rádiónak. Hétfőn reggel Bulgáriában le kellett állítani a görög határ közelében húzódó vasútvonal forgalmát a Marica folyó áradása miatt. A Belgrádból Isztambulba tartó szerelvény az éjszaka közepe óta a térségben vesztegel, miután mozdonya kisiklott. 27 bolgár megyéből 11-ben továbbra is narancs színű riasztás van érvényben a havazás okán, amely előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik, várhatóan mínusz 17 Celsius-fokos fagyok kíséretében.

A hó, a jeges utak miatt rengeteg baleset történt. Fotó: MTI

Szerbiában a munkaügyi minisztérium hétfőn azzal a felhívással fordult az összes szociális intézményhez, hogy a kormány által előző nap kihirdetett rendkívüli helyzet értelmében haladéktalanul részesítsék segítségben a lakosság legveszélyeztetettebb rétegét. Belgrádban hétfő délután ismét havazni kezdett, és országosan is újabb havazás várható. Szerbiában eddig 10 halálos áldozatot követelt a rendkívüli időjárás, és mintegy 70 ezerre tehető azok száma, akik a hó miatt a külvilágtól elzárt településeken laknak. Országszerte mintegy 5 ezer kilométernyi út vált járhatatlanná.
Horvátországban eddig hat ember szenvedett fagyhalált. A legutolsó áldozatot a tengerparti Sibenik közelében, egy faluban találták meg. Az országban egyébként rövid szünet után hétfőn ismét havazni kezdett, a hőmérséklet az ország belső részein eléri a mínusz 10 fokot.

Montenegróban újabb hideghullámra, havazásra és viharos erejű szélre készülnek.
Macedóniában vasárnap kezdett havazni, emiatt fennakadások vannak a közlekedésben, és 50 település el van zárva a külvilágtól. A Kozuf síközpontban a hóréteg vastagsága eléri a 217 centimétert, az Ohridi-tónál 10, Szkopjéban pedig 5 centiméter hó esett.

Az öreg kontinens nyugati része is szenved a rendkívüli hideg miatt. Nagy-Britanniában hétfő reggelre nagyjából helyreállt a közlekedés Európa legforgalmasabb repülőterén, a Heathrow-n, ahol előző este a járatok közel felét törölni kellett a 6 centiméter vastag hóréteg miatt.

Svájcban a vasárnapról hétfőre virradó éjjel az idei tél új hidegrekordját mérték: a Grisons kantonban található Samedan városában mínusz 35,1 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

A mediterrán térségben is szokatlanul zord az időjárás. Az észak-olaszországi Milánóban hétfőn mínusz 10 Celsius-fokot mértek, a hidegtől általában megkímélt Nápoly térségében pedig havazni kezdett. Itáliában eddig 17 ember halála írható a hideghullám számlájára. Vasárnap nyolcan vesztették életüket, közülük hárman hólapátolás közben kaptak szívinfarktust.

A spanyolországi Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán az elmúlt 40 év legalacsonyabb hőmérsékletét mérték az Európát északkelet felől elöntő hideghullám nyomán. Hétfői lapértesülések szerint a Palma de Mallorca-i Baleári Egyetem munkatársai előző nap mínusz 5,7 Celsius-fokos hideget jegyeztek fel. Ilyen fagyos idő utoljára 1972-ben volt a földközi-tengeri szigeten. A legmagasabb nappali hőmérséklet sem kúszott 4,8 fok fölé, ami szintén az elmúlt négy évtized legalacsonyabb értéke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: